Holth & Winge planlegger et kurs for journalister. Kurset er relevant for alle journalister som arbeider med saker om arealforvaltning. Kurset holdes i Oslo sentrum og går over to dager.
Sted: Oslo sentrum
Dato: Nærmere dato fastsettes
Pris: Kr. 10.000,- Kursavgiften dekker dagpakke (lunsj m.m.)
Antallsbegrensning: Maks 50 deltakere.
Kursansvarlige
Fredrik Holth og Nikolai K. Winge er ansvarlige for kurset. Begge har mottatt undervisningspriser, skrevet lærebøker og utredninger, deltatt aktivt i samfunnsdebatten og holdt en rekke kurs i plan- og bygningsrett.
Kursbeskrivelse
Pressen spiller en viktig rolle i arealforvaltningen. Gang på gang er vi vitne til at feil eller mangler i offentlige beslutningsprosesser først blir avdekket når pressen tar tak i sakene. Pressens omtale av nedbygging i strandsonen, flatehogst, hytteutbygging og etablering av næringsparker har skapt et bredt engasjement i befolkningen.
I mylderet av lovbestemmelser, rettsavgjørelser og rundskriv er det vanskelig å finne ut om myndighetene har handlet i strid med loven. Kunnskap om juss er derfor avgjørende for å kunne stille de kritiske spørsmålene. Er det krav om konsekvensutredning? Hvor tette bånd kan det være mellom politikere og utbyggere? Hva betyr det egentlig at statsforvalter griper inn overfor kommunen? Har jeg krav på innsyn i avtalen mellom kommunen og utbygger?
Holth & Winge har i en årrekke hjulpet utallige journalister med å forklare jussens rolle i arealforvaltningen. Vi har blitt intervjuet i flere hundre saker, i både riksmediene og lokalaviser. Viktige spørsmål er blitt løftet opp i samfunnsdebatten. Dette har bidratt til at både utbyggere og myndighetene har blitt langt mer oppmerksomme på lover og regler, og ikke minst at de kan bli tittet i kortene. Journalistenes jobb er imidlertid langt fra ferdig. Dette kurset skal bidra til at enda flere journalister får kunnskap om skillet mellom fakta, juss og politikk. Det er fremdeles mange spørsmål å stille!
Kurset er rettet mot journalister som arbeider med saker angående arealforvaltning.
Temaer som behandles i kurset er blant annet:
- Skillet mellom juss og politikk i arealforvaltningen
- Aktørene i arealforvaltningen – roller og ansvarsfordeling
- Hvorfor plan- og bygningsloven er den sentrale lov for arealforvaltning
- Oversikt over plansystemet
- Konsekvensutredning
- Dispensasjoner
- Ulovlighetsoppfølging
- Offentlighet og innsyn. Hvilke dokumenter bør man undersøke?
Kurset er dialogbasert, og det legges opp til at deltakerne kan presentere aktuelle saker i plenum.